donderdag 17 oktober 2013

Er warm bij zitten.

Ons Gezelliebellie-huis is gezellig maar helaas ook tochtig. En omdat de winter voor de deur staat lopen we het jaarlijkse bespaar-energie-rondje door het huis.We zijn op de goede weg met de kunststof kozijnen op de 1e verdieping en de geïsoleerde zolder maar de begane grond is...zorgelijk.
Enkel glas,kieren waarbij je uit je onderbroek waait met elk zuchtje wind en nog wat van die kleine dingen.

Die kieren zijn makkelijk te verhelpen,een ritje naar een kluszaak en tochtstrip/band aanschaffen en plakken maar.De overgordijnen dichttrekken zodra het gaat schemeren houdt ook de warmte binnen.Vloerkleden worden ook weer van zolder gehaald om warme voeten te houden.
Maar die ramen,als het echt winter is dan komt er overdag zo veel kou er vanaf gestraald.
Wat kunnen we daar aan doen?  Ik zag tijdens reclameblokken raamisolatie voorbij komen.
Toch maar eens op internet zoeken dan. En jawel ...een wereld van raam-isolatie ging open.Allerlei vormen en manieren.Plakfolies,krimpfolie van alles.Met filmpjes en al.Want kunststof kozijnen aanschaffen zit er voorlopig niet in.

En zo kwam ik op dit: Fix-o-moll bij eco-logisch. Een low-budget dubbel glas.
Een kwestie van ramen zemen,goed droog maken. Plak-strip plakken rondom het raam,folie er op spannen en aandrukken en  föhnen! zodat de folie gaat krimpen en strak trekt. En ziedaar ..."dubbel glas". Het kan tot 50% schelen. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, voor ons huis (benedenverdieping) ben ik totaal €25,- kwijt.
Het enige nadeel kan zijn dat de plakstrip op het houtwerk geplakt moet worden,bij ons is dat geen probleem,dat staat toch op de kluslijst .Maar als het net gedaan is ,dan is een andere optie misschien beter.Het zicht naar buiten is prima,zoals je kan zien op de foto rechts.Het linker raam heeft de folie en het rechter raam niet.Er is verschil,maar je kan nog steeds naar buiten kijken.

We zullen het zien of het deze winter minder fris aanvoelt en hopelijk is het ook te zien op de jaarrekening.
Toevallig is het deze week ook Week van de Energierekening met boordevol tips hoe je nog meer kan besparen.Een kijkje waard.

Toedels,Jet

2 opmerkingen:

  1. En Mariette heeft het qua energierekening daadwerkelijk zin dat raamfolie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een beetje late reactie maar gezien het seizoen toch wel weer relevant.
    Ja, de folie heeft zeker wat uitgemaakt. We hebben het bijgehouden en we zijn minder gaan stoken. Nou moet ik er wel bij zeggen dat we nog steeds dikke gordijnen voor de ramen hebben, maar we zijn er zeer tevreden over en vinden het een prima oplossing als het budget er niet is voor dubbele beglazing.

    BeantwoordenVerwijderen

Aanbevolen post

Zondagse klanken

Tijd voor blote voeten muziek  met dit prachtige weer. Toedels, Jet